Coronacrisis: de 2 meest gestelde payroll vragen

Geschreven door Felix Langfeldt
Geplaatst op 16 nov 2020 - 2 minuten leestijd

Deze dagen krijgt ons supportteam veel corona gerelateerde vragen binnen. Logisch, want het virus heeft veel impact, ook op de salarisverwerking. Via ons support portaal helpen wij u snel en gratis met al uw vragen. In dit blog besteden wij aandacht aan de 2 meest gestelde corona vragen:

  1. Hoe verwerk ik een tijdelijke verlaging van het brutosalaris?
  2. In een Aruba payroll zien we een extra lage inhouding Loonbelasting door de bruto inhouding van corona, klopt dat wel?

Hoe verwerk ik een tijdelijke verlaging van het brutosalaris?

Allereerst betreft het een verlaging van het brutosalaris, niet een verlaging van het nettoloon. Uiteraard heeft een bruto verlaging invloed op het nettoloon maar uitgangspunt is en blijft een brutoloon verlaging.

In dit geval kan het vaste periodieke brutosalaris verlaagd worden, maar eigenlijk is het beter om het volledige vaste periodieke brutosalaris te blijven hanteren, en daarnaast op een aparte regel een tijdelijke bruto inhouding in de salarisstrook te verwerken.

Het feit dat het een tijdelijke maatregel betreft betekent voor Aruba, Curaçao en St. Maarten payrolls dat het SVB/SZV-loon door de bruto inhouding niet mag wijzigen. Volgens SVB-wetgeving betreft namelijk een tijdelijke verhoging van het salaris geen wijziging van het SVB-loon. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tijdelijke bruto waarnemingstoelage voor een andere/hogere functie. En als een tijdelijke verhoging dus geen SVB-loon en -wijziging betreft, geldt hetzelfde voor een tijdelijke verlaging van het salaris in verband met corona.

In Celery dient hiervoor een bruto inhoudingscode gedupliceerd te worden, bij voorkeur raden we aan hiervoor code 260 te dupliceren. Deze code betreft namelijk wel een bruto inhouding, maar het SVB-loon neemt door gebruik van deze code niet af. En dat is precies wat we wensen te bereiken.

SVB-loonderving zal dan ook gebaseerd blijven op het volledige brutoloon, niet op het tijdelijk verlaagde salaris.

Zie ook onze FAQ op onze Support-website:

https://support.celerypayroll.com/nl/support/solutions/articles/6000234067

In een Aruba payroll zien we een extra lage inhouding Loonbelasting door de bruto inhouding van corona, klopt dat wel?

En soms zelfs een negatief bedrag aan Loonbelasting, en dat is inderdaad correct. Door een tijdelijke inhouding van brutoloon wordt het belastbare jaarloon namelijk ook verlaagd. Daardoor wordt de op jaarbasis verschuldigde loonbelasting dan uiteraard ook minder.

Dat betekent dus eigenlijk dat over voorgaande maanden -waarin nog geen corona inhouding plaatsvond- er te veel loonbelasting is ingehouden.

Celery corrigeert dit automatisch in de maand dat de eerste corona inhouding ook wordt ingehouden op het brutosalaris. En afhankelijk van de situatie en hoogte van het jaarloon kan dat resulteren in een eenmalig zeer lage inhouding loonbelasting, of soms zelfs een teruggave van loonbelasting. Dit betreft vaak een eenmalige aanpassing van de ingehouden ytd-loonbelasting. In toekomstige verloningen zal de inhouding loonbelasting weer een ‘normaal’ beeld gaan geven.

Zie ook onze FAQ op onze Support-website:

https://support.celerypayroll.com/nl/support/solutions/articles/6000236739

Duizenden werkgevers gebruiken Celery. Stapt u ook over?

De kosten voor Celery starten vanaf $20 per maand.

Aan de slag