Eenvoudig pensioenuitkeringen verwerken in de loonadministratie

Avatar foto

Geschreven door Sue van Elteren
Geplaatst op 13 jun 2017 - 2 minuten leestijd

Celery is speciaal ontwikkeld voor een correcte en snelle verwerking van de periodieke verloning van pensioenuitkeringen. Het betreft dan met name de verloning van Ouderdomspensioenuitkeringen, maar tevens Weduwen- en Wezen uitkeringen. Ook is deze optie binnen Celery van toepassing op verloningen van pensioenuitkeringen uit een Pensioenvoorziening in Eigen Beheer.

Allereerst dient bij het aanmaken van de werkgever gekozen te worden voor de branche ‘Pensioenfonds/Pensioenmaatschappij’. Hierdoor zijn in deze payroll daarna speciale instellingen van toepassing op deze werkgever in de pensioenbranche.

Bij het aanmaken van een gepensioneerde kan de werknemer categorie ‘gepensioneerde’ gekozen worden. Indien voor deze categorie gekozen wordt, staan daarna diverse werknemer instellingen direct goed ingesteld om een correcte bruto-netto pensioenberekening en -loonstrook te maken.

Voorbeelden van dergelijke instellingen zijn:

  1. De toepassing van verwervingskosten wordt automatisch uitgeschakeld;
  2. Op diverse plekken in Celery wordt niet gesproken over ‘salaris’ maar over ‘pensioen’;
  3. SVB/SZV ZV en OV-premies worden automatisch uitgeschakeld;
  4. De sociale premies staan standaard ingesteld zoals deze wettelijk gezien op pensioenuitkeringen moeten worden toegepast (zonder werkgeversbijdrage);
  5. Eventuele afwijkende percentages van sociale premies, speciaal voor pensioenuitkeringen, worden automatisch toegepast;
  6. Op uitkeringen waarover AOV/AWW-premie verschuldigd is, wordt automatisch de AOV-Gliding Scale toegepast (maar kan eventueel uitgeschakeld worden);
  7. De gepensioneerde heeft in zijn/haar eigen online Celery werknemer account toegang tot zijn/haar loonstrook, welk document in de pensioenbranche geen ‘loonstrook’ maar ‘pensioenspecificatie’ genaamd is en
  8. Gepensioneerden met een eigen online Celery account ontvangen naast hun maandelijkse pensioenspecificaties tevens jaarlijks hun Jaaropgave in hun online account.

Online accounts voor Gepensioneerden

Per gepensioneerde kan door de werkgever/pensioenmaatschappij een werknemer account geactiveerd worden. Als gebruikersnaam wordt een e-mailadres gehanteerd en de gepensioneerde dient de account zelf te activeren door daarna op uitnodiging via e-mail een wachtwoord in te stellen.

Daarna ontvangt de gepensioneerde maandelijks een bericht als de pensioenspecificatie voor die maand online beschikbaar is. Dergelijke berichten worden uiteraard alleen verstuurd indien de Pensioenmaatschappij deze berichtgevingen heeft geactiveerd.

Tenslotte ontvangt de gepensioneerde tevens één keer per jaar een bericht als de Jaaropgave gereed en online beschikbaar is.

Duizenden werkgevers gebruiken Celery. Stapt u ook over?

De kosten voor Celery starten vanaf $20 per maand.

Aan de slag